Gebruikerstip 43 (april 2006)


Enkele updates

Deze keer geen echte tip, maar een aantal aanvullingen/wijzigingen op eerdere tips.
Nieuwe tips zitten er voorlopig niet in, doordat de schrijver dezes daar op het moment helaas geen tijd voor heeft.

Notebook kopen (tip 22)

We krijgen nog steeds veel vragen over deze tip, vooral in de trant van "is dit een goede keuze?". Deze vraag is eigenlijk niet door ons te beantwoorden. Wat een goede keuze is, hangt af van wat u met uw notebook wilt doen. Mensen die het apparaat willen gebruiken voor onderweg,zullen meer hebben aan een goede, langlopende, accu dan aan een snelle processor. En mensen die hun notebook als desktop-replacement willen gebruiken zij waarschijnlijk geheel niet ge´nteresseerd in de accu. Voor deze laatste groep echter nog wel een aantekening: Er zijn ook zeer veel kleine modellen pc's te koop (vaak heten deze "Small Form Factor (SFF). Een groot voordeel van deze machines boven een notebook is dat de afstanden tussen beeldscherm en toetsenbord niet vast ligt. Dit helpt om klachten als RSI te voorkomen. Daarnaast is het eenvoudiger om een nieuw apparaat (bijvoorbeeld een tv-kaart) toe te voegen aan een pc dan aan een notebook (bij deze laatste is dat meestal gewoon niet mogelijk). Wat betreft de prijs: een goede notebook hoeft inderdaad niet heel erg duur meer te zijn; de prijzen zijn de laatste 2 jaar hard gedaald. Vooral notebooks met een AMD processor zijn wat betreft prijs/kwaliteit vaak een goede keuze. Meerprijs betaalt u vaak voor machines met een langere garantie. Dit kan de moeite waard zijn, dus denkt u daar wel over na voor u tot aanschaf over gaat.

Big Brother (tip 41)

Op nu.nl vond ik dit artikel. Wat hierin staat, zonder dat het opgeschreven is, is dat kennelijk alle e-mail verkeer tussen zender en ontvanger al wordt afgeluisterd. Reden te meer dat coderen van mail een goed idee is!

Windows Vista

Tot slot nog enkele opmerkingen over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft: Vista.
Er zullen maar liefst 7(!) (prijs)varianten van dit besturingssysteem uitgebracht worden. Vooralsnog lijkt het erop dat de eerste "bruikbare" versie duurder zal zijn dan het huidige Windows XP home, en qua prijs meer in de buurt van Windows XP Pro zal liggen. De redenen hiervoor zijn niet duidelijk, maar Microsoft poogt kennelijk met een opmerking over piraterij dit beleid te rechtvaardigen.
De systeemeisen zullen, hoewel nog niet geheel bekend, met deze nieuwe versie ook flink opgeschroefd worden.
Daarnaast zijn er redenen om aan te nemen dat deze nieuwe versie niet geheel bedoeld is om u, de consument, het leven makkelijker te maken, maar vooral ook om Digitale Rechten Management (de pc/uitgever bepaalt wat u mag kijken en luisteren op uw pc) meer handen en voeten te geven. En om de compatabiliteit met andere besturingssystemen, voor zover die bestaat, er verder onderuit te halen.
Dit stuk klinkt, helaas, negatiever dan bedoeld. Maar zoals het er nu naar uitziet, bestaat Windows Vista voornamelijk uit een nieuwe look en toegevoegde gebruikersbeperkingen. De "echte" innovaties zoals een bestandsyssteem gebaseerd op een database blijven vooralsnog uit. En een "compleet herschreven" besturingssysteem, is Windows Vista al helemaal niet.

Heeft u nog vragen of opmerkingen, mail ons dan.home