Gebruikerstip 22 (November 2002)


Een notebook kopen

Notebooks, ook wel bekend als laptops, worden steeds populairder. Vrijwel overal zijn deze machines nu te koop tegen zeer uiteenlopende prijzen, maar waar moet u op letten bij de aanschaf van een dergelijke pc? Allereerst een weetje: "notebook" is de enige correcte term; de term "laptop" komt van schootcomputers met een formaat van tussen een normale desktop pc en een notebook. Voordat u gaat kijken naar een notebook, is het verstandig om eerst te bekijken of dat echt wel is wat u hebben wilt en nodig heeft. Immers een desktop pc is voor dezelfde prijs altijd sneller en completer uitgerust. Bovendien heeft een notebook het nadeel dat scherm en toetsenbord op een vaste, korte, afstand aan elkaar zitten en dus nooit in te stellen zijn op een, voor mensen, ideale verhouding; ergonomisch is een notebook dus niet je-van-het. Wanneer uw pc een vaste plaats in huis heeft, is een notebook dus vrijwel nooit de slimste oplossing.

Om te beginnen is het slim om op een rij te zetten aan welke eisen een notebook moet voldoen voor wat u ermee wilt doen. Deze lijst is het meest bruikbaar wanneer hij gesorteerd is op belang van de eis, dus hoe belangrijker de eis, hoe hoger op de lijst. Nu kunt u gaan kijken of er notebooks te krijgen zijn die voldoen aan uw eisenpakket. Houdt hierbij rekening met een paar dingen die specifiek voor notebooks gelden:


Let u bij het kijken naar notebooks op: goedkope machines zijn over het algemeen ook goedkoop! Dit betekent dat de goedkope machines vaak slechtere TFT schermen hebben (er zijn vaak meer kapotte pixels in de schermen te vinden), maar ook dat de behuizing van mindere kwaliteit is, dat aanwezige klepjes en dopjes eerder kapot gaan, ze vaak minder aansluitmogelijkheden bevatten en dat ze veel gevoeliger zijn voor mishandeling; een val / klap zijn door de goedkope series over het algemeen niet te overleven zonder enige schade, duurdere machines met betere behuizing kunnen hier over het algemeen beter tegen.
Een tip: goedkope notebooks met AMD processoren zijn, voor het geld, over het algemeen beter uitgerust dan hun Intel tegenhangers, maar minder algemeen te verkrijgen.
En tenslotte: de garantie. Goedkopere apparaten komen vaak met ongunstige garantievoorwaarden en de fabrikanten zijn ook niet flexibel met deze voorwaarden, terwijl men met de duurdere apparaten over het algemeen wat vaker garantie aanspraak honoreren.

Denkt u erover om een notebook te kopen, maar weet u niet welke eisen die u heeft van belang zijn en welke niet? Of weet u niet wat u van een aanbieding die u gezien heeft moet denken? Stuur ons dan een e-mail.home