Gebruikerstip 8 (September 2001)


Microsoft XP

Curse in disguise?!

Microsoft brengt met de XP-lijn enkele grote veranderingen, zowel wat betreft de techniek als wat betreft marketing. Ook in financiëel opzicht gaat er het een en ander veranderen. XP belooft als we de Microsoft-reclame mogen geloven een revolutie te zijn, alles gaat beter, makkelijker en is eenvoudiger te bedienen. En voor een deel maakt Microsoft dit ook waar!

In technisch opzicht is XP absoluut een stap voorwaarts. Dit is het eerste grote besturingssysteem van Microsoft dat bedoeld is voor de gehele markt (dus zowel voor zakelijke klanten als de privé-gebruiker) dat niet meer gebaseerd is op het oude MS-Dos. Dit is een hele verandering en tevens een verbetering, aangezien in de oude besturingssystemen zoals Windows 9x en Windows ME de basis nog steeds DOS was en deze DOS-laag was en is een van de belangrijkste redenen voor vastlopers op de pc. Windows XP belooft dit te verbeteren. Dit besturingssysteem is namelijk gebaseerd op Windows NT, een veel geavanceerder besturingssyteem dat in de zakelijke markt al langer wordt gebruikt. Hierdoor is XP absoluut een stabieler systeem dan Windows 9x of Windows ME. Bovendien heeft Microsoft de gebruikers-interface aangepast, deze is veel gebruiksvriendelijker en eenvoudiger geworden.

Ook de look-and-feel van de nieuwe Windows is geheel aan te passen aan de wensen van de gebruiker. Hierbij is het echter de vraag of dit een voor- of nadeel is, aangezien een van de redenen waardoor computers te bedienen zijn standaardisering is. Er komen verschillenden versies van dit besturingssysteem op de markt: een Home-, Professional- en later een Server versie. De verschillen tussen deze versies zitten vooral in de services die de systemen standaard ondersteunen, echter veel van deze services zitten in alle systemen ingebouwd, waardoor er door een aantal registry-settings te veranderen, nogal wat extra functies uit de Home versie te halen zijn. Voor degenen die hier meer over willen weten zijn er op internet wel een paar sites die hier meer aandacht aan besteden.

Microsoft heeft met XP, zowel in de Office als de besturingssystemen, tevens het fenomeen smart-tag ingevoerd. Een smart-tag is in feite gewoon een http-koppeling met wat extra's waardoor ze beter door Microsoft te controleren zijn, net zoals de links in deze tekst, hiermee is het mogelijk om meer uitleg over onderwerpen of woorden te krijgen. En hoewel het idee achter de smart-tag misschien idealistisch was, is het in gebruik een ordinaire marketing-truc, waarmee Microsoft de eigen inkomsten kan vergroten door smart-tags te verkopen aan bedrijven die er dan hun eigen producten mee kunnen aanprijzen. Microsoft heeft inmiddels beloofd de smart tag niet te integreren in Windows XP door al dit soort bezwaren, men wil ze herontwerpen en later alsnog toevoegen.

Bedrijven kunnen XP alleen maar op abonnements-basis krijgen. Dit houdt in dat ze voor het gebruik van alle XP-producten jaarlijks aan Microsoft moeten betalen. Voor dit geld krijgen ze wel steeds de nieuwste software. Dit lijkt op zich geen slechte deal, maar als je bedenkt dat de meeste bedrijven niet graag met de nieuwste versie werken omdat de kans op bugs nog veel te groot is en andere bedrijven, vooral de kleineren, liever oudere versies draaien omdat deze minder geavanceerde (lees: goedkopere) hardware vereisen. En dan een tweede addertje onder het gras: XP zal niet meer als OEM of Upgrade te krijgen zijn. Men zal deze dus of nu direct, als laatste kans, of duur aan moeten schaffen om überhaupt gebruik te kunnen maken van XP en opvolgers. En dan is er nog de registratie-procedure... Windows XP start niet op zonder dat de gebruiker het product geregistreerd heeft bij Microsoft. Dit kan of via een inbelverbinding met Microsoft of via de telefoon. In het laatste geval krijg je een code en weet je in ieder geval wat je weggeeft, maar in het eerste geval zou er wel eens heel wat informatie over systeem, installatie en gebruikersgegevens verstuurd kunnen worden, echter dit is niet bewezen doordat de verzonden gegevens gecodeerd zijn. Echter in C'T heeft zo z'n twijfels over de goede bedoelingen van Microsoft met deze registratie. En er gaan op internet ook al geruchten van mensen die een bèta-versie van XP draaiden die er ineens mee ophield en mededeelde dat de testperiode was afgelopen en XP niet meer werkte omdat men niet geregistreerd was, terwijl de gebruiker wel degelijk geregistreerd was.

Dan zijn er ook nog de hardware-problemen: Windows XP is vele malen zwaarder en moeilijker te draaien software pakket. De minimumeis voor dit systeem zal een flink stuk hoger liggen dan bij als zijn voorgangers, zie hiervoor ook de tests bij Anandtech. Voor Windows 2000 is de eis nog minimaal een Pentium 166 met 64 Mb. En Windows 2000 is in feite de basis voor XP, dus als u geïnteresseerd bent in een slanker systeem met ongeveer dezelfde stabiliteit, maar zonder de grafische opsmuk en extra handigheidjes, is dit voor u misschien een betere oplossing....

Als klap op de vuurpijl bestaat er nu ook nog de kans dat XP licht allergische neigingen zal gaan vertonen jegens niet-Microsoft producten, dit houdt in dat er een grote kans is dat niet-Microsoft producten domweg niet zullen werken onder XP. De Amerikaanse senator Charles Schumer heeft zelfs de officieren van justitie in de V.S. gevraagd om de uitlevering van XP voorlopig te blokkeren, omdat hij vreest dat: zonder significante wijzigingen nieuwe technologie geen kans meer zou krijgen om met Microsoft te kunnen concurreren. Dit is een zeer opmerkelijke uitspraak, zeker omdat Schumer tot nu toe bekend stond als een van de grote critici in de antitrust-zaak tegen Microsoft.

De conclusie van het verhaal is dat Microsoft met XP zeker een aantrekkelijk pakket in handen heeft dat absoluut een grote stap voorwaarts is ten opzichte van haar eerdere systemen. Echter het hele verhaal begint zo langzamerhand toch wel een beetje als een vergulde pil te smaken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er steeds meer mensen zijn die op zoek zijn naar alternatieven. De vraag is echter of er echte alternatieven zijn voor Windows en de bijbehorende programmatuur (hoewel deze vraag waarschijnlijk enigszins zal moeten worden bijgesteld, aangezien veel programma's niet meer zullen werken onder XP). Of er een oplossing is voor uw situatie, zonder XP, zal afhankelijk zijn van waar u uw systeem voor gebruikt. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact met ons op!

Als laatste dit: wij zitten er over te denken om de frequentie van tips te verhogen van eens per maand naar eens per 2 weken, als u een onderwerp heeft, dat u graag besproken zou hebben, mail ons dat, dan zullen wij er aandacht aan besteden.



home








Curse in disguise: vloek in cadeauverpakking / Wolf in schaapkleren (terug naar tekst)

Het windows registry beheert en koppelt de onderdelen van zowel Windows als geïnstalleerde programma's (terug naar tekst)

C'T 7/8 2001 blz. 68 (terug naar tekst)