Deze tip is niet meer. Ga naar: http://linux-wless.passys.nl voor een overzicht van onder Linux werkende draadloos netwerkkaarten.

Gebruikerstip 40 (maart 2005)


Draadloos netwerk onder Linux


English version available here

laatste update: 27-10-2006


Zoals u waarschijnlijk wel weet, is het aanleggen van een draadloos netwerk onder Linux een stuk lastiger dan onder Windows. Dit komt niet zozeer doordat Linux moeilijker is, maar vooral doordat de fabrikanten van draadloze netwerk chips voor een groot deel weigeren de specificaties van hun chips vrij te geven.
Daarbij komt nog dat fabrikanten van de kaarten de neiging hebben om in kaarten met hetzelfde serienummer (met vaak wel een verschillend versienummer) verschillende chipsets te stoppen. Het is dus iedere keer maar weer afwachten wat je nu eigenlijk voor kaart gekocht hebt.
Dat dit onder Windows zo weinig problemen geeft, is te danken aan het feit dat de fabrikant drivers meelevert. Helaas gebeurt dat voor Linux meestal nog niet, en dat geeft problemen, zoals ook aan deze lijst te zien is.

Als u toch een draadloos netwerk wilt onder Linux, dan heeft u een paar keuzes:

Wij denken nu een oplossing te hebben, tenminste wanneer u een pci draadloos netwerkkaart zoekt:
Wij hebben een pci-kaart opgebouwd op basis van een Intel PRO/Wireless IPW2200 netwerkkaart.
Deze kaart wordt onder Linux ondersteund door Intel zelf via het IPW2200 project op Sourceforge.
De kaart is gebaseerd op de ieee802.11g standaard, en is compatible met de ieee802.11b standaard. Zowel WEP 64/128 bits als WPA en WPA2 worden ondersteund.Daarnaast is de kaart ook als Access point te gebruiken. Dit biedt mogelijkheden om bijvoorbeeld een zeer flexibele draadloze firewall op te zetten.

pic pci card close-up pic pci card
de pci-kaart; Intel PRO/Wireless close-up van de wireless module

Het installeren en gebruiken van deze kaart onder Linux is vrij eenvoudig.
Alle grote distributies: Red Hat/Fedora, Debian, Suse, Mandrake hebben de driver voor deze kaart opgenomen in hun kernels. Dit betekent dat u zelf geen kernel meer hoeft te compileren. Het enige dat u nog wel dient te doen, is de firmware voor de kaart installeren. Wanneer u dat gedaan heeft, en u de kaart in uw pc heeft geschroefd, kunt u via de grafische netwerk gereedschappen, maar ook via de commandoregel, de kaart instellen. Kijkt u voor meer informatie bij de referenties onderaan deze pagina.

Ook onder Windows heeft het voordelen om voor deze kaart te kiezen: Wanneer u een bedrijfsnetwerk heeft, en gebruik maakt van een draadloos netwerk, dan heeft u nu waarschijnlijk voor vrijwel iedere netwerkkaart een andere driver cd nodig. Beheer is op deze manier een nachtmerrie.
Het voordeel van onze kaart is:

Als variant op deze kaart, is tevens de Intel ipw2915 te verkrijgen op pci-kaart. Deze kaart ondersteunt naast de ieee802.11 b/g standaard tevens de ieee802.11a standaard.

De Intel IPW2200 pci netwerkkaart kost €65,- per kaart
De Intel IPW2915 pci netwerkkaart kost €70,- per kaart
de verzendkosten bedragen:

Wij accepteren bank overschrijvingen, maar ook PayPal betalingen (sinds 2-1-2006).
Mocht u geïnteresseerd zijn, stuurt u ons dan een e-mail
Neemt u voor meer informatie contact met ons op.

Referenties:

Heeft u nog vragen of opmerkingen, dan kunt u terecht op ons e-mail adres.home