Gebruikerstip 31 (Oktober 2003)


Opstarten van USB stick

Tegenwoordig gebruiken we steeds vaker op verschillende plekken verschillende computers met verschillende software daarop. Of u heeft een computer met problemen en u wilt graag nog wat van de harde schijf af halen maar u komt met geen mogelijkheid meer in het besturingssysteem. Toch is hier een aardige oplossing voor. Opstarten van een usb memory stick. Afhankelijk van de computer is het mogelijk rechtstreeks van de usb stick te starten, zorg dat in de bios usb boot support enabled staat. (soms helpt het om ook enable usb keyboard aan te zetten) Anders is er de mogelijkheid om een bijpassende Linux opstart diskette aan te maken om op te starten en usb ondersteuning in te laden om vervolgens alle overig gewenste Linux applicaties en onderdelen in te laden van de usb stick.

Naar onze mening is spb-Linux de best werkende en meest complete Linux voor usb memory sticks. We zullen deze dan ook gebruiken in deze tip om de werking ervan verder uit te leggen.

Als eerste moet u er voor zorgen dat uw memory stick DOS geformateerd is. Doet u dit vanuit Windows dan hebben de meeste usb sticks hier software voor bijgeleverd die dit voor u kunnen doen. Gebruik anders de format functie die u binnen Linux of Windows vindt.

Daarna download u "usbboot.zip" deze kunt u op een van de volgende plaatsen ophalen:
http://home.tele2.ch/spblinux/usbboot.zip
http://www.passys.nl/spblinux/usbboot.zip

Pak dit bestand uit, met behoud van de directorystructuur, naar de root van de usb stick, pas op! Plaats de inhoud niet in een submap. Hierna kopieert u de map "spbsetup" van de usb stick naar een handige plek op de harde schijf bijvoorbeeld (c:\spbsetup) of (/home/<user>/spbsetup). Open een Dos venster of Linux console, ga binnen de console naar de map die u zojuist op de hardeschijf heeft gecopieerd (../spbsetup) en ga naar de map van het besturingssysteem dat u op dit moment draait.

Als u Win9x/Me gebruikt, gebruikt u het commando "install X:" waarbij X: de drive letter in Windows is waaronder de usb stick wordt aangesproken.

Als u WinNT/2k/XP gebruikt, gebruikt u het commando "install X:" waarbij X: de drive letter in Windows is waaronder de usb stick wordt aangesproken.

Als u Linux gebruikt, gebruikt u het commando "dd if=/dev/sda1 of=bootorig.sec bs=512 count=1" om de originele bootsector op te slaan. waarbij /dev/sda1 het usb device is.
daarna gebruikt u het commando "syslinux /dev/sda1" waarbij /dev/sda1 het usb device is.

Als extra hulp is in iedere besturingssyteem directory een readme terug te vinden voor meer informatie.

Als u hiermee klaar bent kunt u voor de eerste keer gaan opstarten van uw usb stick.
De eerste keer dat u dit doet krijgt u een menu om een enkele standaard instellingen op te geven.

De eerste stap is het testen of uw usb stick wordt herkend door uw computer als een usb-zip drive, of als een harde schijf met een partitie of met een mbr bootblock. U weet dat deze test geslaagd is doordat syslinux opnieuw geladen wordt en u weer terugkomt in het keuze venster waar u de test gestart bent. Gebeurt dit niet en blijft het systeem hangen, herstart dan de computer en probeer een van de andere opties totdat u de juiste gevonden heeft. Daarna gaat u door naar stap 2; de computer wordt opnieuw opgestart en weer komt u in het inmiddels bekende menu. Nu gaan we door naar stap 3, hier kiest u waar grub (de bootloader) geinstalleerd moet worden, dit moet overeenkomen met de locatie waarmee het in stap 1 lukte om weer terug te komen in dit menu. In geval van de Seitec usb sticks is dat fd1. Als dit proces is voltooid, is de laatste stap het herstarten van de computer. Als het goed is krijgt u nu een menu te zien met keuze opties voor het laden van het systeem voor verschillende doeleinden. Kies hier degene die het meest bij uw behoefte past.

In het Boot-menu kunt u een boot optie aanpassen door op de <e> toets te drukken als u op de regel staat die u wilt aanpassen. Vervolgens krijgt u de regels te zien die gebruikt worden om het systeem op te starten, kies ook hieruit de regel die u wilt aanpassen en druk weer op <e> dan krijgt u een bash edit console. Bent u klaar met aanpassen, ga dan naar het eind van de regel en druk op enter. Daarna op <esc> totdat u terug bent in het opstart menu daar drukt u vervolgens op <enter> om het systeem met de aangepaste regel op te starten.

Mocht u problemen hebben met het starten van het systeem rechtstreeks van de usb stick gebruik dan een bootdisk. Deze maakt u door het bestand bootdisk.raw met rawrite.exe uit de directory <usbdrive>\bootdisk\ op en diskette te zetten. Staat dit op diskette kopier dan menu.gz en install.gz uit de map /boot/grub van de usbstick naar de map /boot/grub op de diskette. Kopier tevens de bestanden kernel en ramdisk uit de map /boot van de usbstick naar de map /boot op de diskette. Nu is de diskette klaar voor gebruik met de usbstick. Zorg ervoor dat de bestanden die op de diskette staan altijd gelijk zijn aan de diezelfde bestanden op de usbstick en/of omgekeerd.

Veel succes en plezier met het gebruik van deze Linux op usb memory stick.

Nieuwere versies en toevoegingen op spblinux zijn te vinden op: http://www.8ung.at/spblinux/

Als Speciale actie passend bij dit artikel bieden wij momenteel usb memory sticks aan met spblinux voorgeïnstalleerd op de stick.

Prijzen:

Seitec usb stick 64Mb € 35,-
Seitec usb stick 128Mb € 50,-

Prijzen zijn inclusief btw, exclusief verzendkosten. De usb sticks dienen vooruit betaald te worden.

Verzendkosten zijn volgens standaard TPG tarief € 0,78 per usb bar

De usb sticks kunnen besteld worden via info@passys.nl, vermeldt verzendadres, aantal en grootte, van de usb stick.home