Gebruikerstip 25 (Maart 2003)


Defecte Moederborden

Misschien heeft u dit ook? Een pc van ongeveer 2 à 3 jaar oud, die er opeens helemaal mee stopt? Dan bent u niet de enige! In de tijd dat de slot A (voor AMD processors) en de slot1 & socket 370 (voor Intel) moederborden verkocht werden, zijn er door zeer veel fabrikanten fouten gemaakt bij de keuze van de gebruikte condensatoren. In die tijd kwam namelijk de productie van goedkope Taiwanese condensatoren op gang. Het ontwerp voor deze condensatoren was door middel van industriële spionage verkregen van een Japanse fabrikant. Helaas echter voor de dief / heler, was het proces dat beschreven stond in het gestolen ontwerp, niet functioneel.

Normaal gesproken worden condensatoren gemaakt in een proces waarbij er op een zeker moment een vacuüm moet worden getrokken in het component. In de gestolen procedure werd deze stap echter niet gezet. Het gevolg hiervan was dat de fabricage van condensatoren inderdaad een stuk goedkoper werd, maar dat, zoals later bleek, het eindproduct absoluut niet deugde. In de race om goedkope maar toch complete en aantrekkelijke moederborden te produceren, waren moederbord fabrikanten op zoek naar zo goedkoop mogelijke componenten. De hierboven beschreven componenten leken de perfecte oplossing: goedkoop en ogenschijnlijk volledig functioneel. Vrijwel alle moederbord fabrikanten hebben deze condensatoren dan ook aangekocht en in hun moederborden verwerkt.

Na ongeveer 1 à 1,5 jaar werd duidelijk dat deze componenten niet deugden. Ze bleken allen kapot te gaan. Dit leidde tot de ontdekking van de fout in het productieproces van de condensatoren. De fabrikanten die deze condensatoren verwerkt hadden, lieten dit niet weten aan hun klanten!
Ongeveer een half jaar geleden doken er op internet steeds meer verhalen op van moederborden die net binnen, maar vaker net buiten de garantietermijn, de geest gaven. En nog steeds geen nieuws van de fabrikanten...

Tot ongeveer 2 maanden geleden: er verscheen dit persbericht. Eindelijk waren er fabrikanten die de verantwoordelijkheid voor de problemen erkenden. Onder andere Abit, die tot 4 maanden geleden alle verantwoordelijkheid afwees, geeft hier aan dat er inderdaad een probleem is, en is bereid klanten tot op zekere hoogte tegemoet te komen. Zij bieden klanten in Nederland (maar ook elders in de wereld) nu aan om of, tegen betaling van de verzendkosten (35 €) nieuwe condensatoren op het bord te laten solderen, of de klant voor niets nieuwe condensatoren op te sturen die de klant dan zelf kan plaatsen.

Hoe weet u of u een dergelijk bord heeft? Allereerst is het natuurlijk goed om te weten of u een bord van een type heeft dat in die tijd geproduceerd is (een slot A of een slot 1 of socket 370 bord dat rond 2000 gekocht is). Vervolgens kunt u de condensatoren op het bord bekijken: zijn ze opgezwollen (staat de metalen kop bol?) Komt er poeder uit de condensator? Zie als (extreem) voorbeeld ook bijstaande foto. En is het merk van de condensator niet aanwezig, of staat erop dat hij uit Taiwan komt?

geplofte_condensator

Heeft u een of meerdere symptomen die hier beschreven worden, en is uw computer opeens opgehouden met functioneren? Dan kunt u het beste contact opnemen met de leverancier van uw machine of met de importeur van het moederbord. Zij kunnen u vertellen wat zij wel of niet aan dit probleem doen.
Let wel: nog lang niet alle fabrikanten erkennen aansprakelijkheid voor dit probleem, dus het is niet gezegd dat u geholpen wordt. Als de fabrikant / importeur de verantwoordelijkheid niet neemt, en u bent handig met de soldeerbout, kunt u natuurlijk altijd zelf op zoek gaan naar vervangende condensatoren.

Tenslotte: Doordat de condensatoren kapot zijn gegaan, kunnen er ook andere componenten in of aan uw pc verbrand (kortgesloten) zijn (bijvoorbeeld de processor of de videokaart). Deze schade wordt door geen enkele fabrikant vergoed. Het is dus niet gezegd dat na het plaatsen van nieuwe condensatoren uw systeem weer werkt; er kan meer kapot zijn!

Wilt u meer weten, dan kunt u ons altijd een e-mail sturen.home