Gebruikerstip 19 (Augustus 2002)


DVD Branders

Veel Mensen beginnen er langzamerhand al wel aan te denken om een DVD brander te kopen, er zijn er zelf al een paar die er al een gekocht hebben of op het punt staan er een te kopen.
Daarom is nu de tijd aangebroken voor meer uitleg over DVD branders.

Er zijn namelijk 3 verschillende type DVD branders en daarmee begint het probleem dan dus ook meteen goed.

De 3 verschillende types zijn:

DVD-RAM
DVD-R / DVD-RW
DVD+R / DVD+RW

DVD-RAM is de oudste van de 3 en is voornamelijk bedoelt voor data backups. De DVD-RAM discs zijn in maten varierend van 2.6 & 4.7 Gb (single sided) tot 5.2 & 9.4 Gb (double-sided) te krijgen. De disk zitten in een cartrige vergelijkbaar aan die van een oude magneto-optical disk.

DVD-R is een write-once medium dat redelijk hoge lees en schrijfsnelheden kan halen en daarom vooral wordt gebruikt voor het opnemen van films om vervolgens via standaard DVD speler afgespeeld te kunnen worden. De DVD-RW is simpelweg de herschrijfbare variant.

DVD+R krijgt veel steun van de grotere computer soft- en hardware- fabrikanten zoals Sony , HP, Compaq. En ook Microsoft steunt dit type drive het meest. Toch is het belangrijk te weten dat niet alle DVD+RW drives overweg kunnen met DVD+R discs, er wordt volgens de fabrikanten wel gewerkt aan een oplossing van dit probleem voor de huidige apparaten op de markt. Maar echt veel duidelijkheid is hier nog niet over. Dus als je overweegt dit type drive te kopen controleer dan eerst goed of ie ook DVD+R discs ondersteunt.

Zoals hieruit wel duidelijk wordt is bij ieder ander type apparaat ook andere disks nodig en zijn deze disks dus ook niet in de verschillende apparaten uit te wisselen en kun u dus nog al wat problemen tegen komen als u met uw buurman DVD's denkt te gaan uitwisselen.

Daarnaast is het zo dat DVD-R en RW de enige discs zouden zijn de met de standaard van de DVD's overweg kunnen die u ook in de winkel kunt kopen , maar ook hier blijft het opletten want het komt voor dat DVD-R en RW niet werken in een standaard DVD-speler.

Mocht u nog vragen hebben over dit of andere onderwerpen, neemt u dan gerust contact met ons op.home