Gebruikerstip 18 (Juli 2002)


Videokaarten Gids

Een van de lastigste dingen die moet worden uitgezocht bij het kopen van een nieuwe pc, is het kiezen van de goede videokaart. Natuurlijk is het zo dat veel mensen dit probleem omzeilen door hetzij een compleet standaard apparaat te kopen, hetzij de door de verkoper aangeraden kaart te nemen. Wat men zich echter goed dient te realiseren is dat een videokaart een zeer bepalend onderdeel in een computer is.

Een videokaart is voor een belangrijk deel de bepalende factor wat betreft snelheid in uw pc als u veel doet aan beeldbewerking, tekenen (CAD/CAM of artistiek), videobewerking, desktop publishing, spellen enz... Bovendien worden ook factoren als kleurechtheid, kleurdiepte, beeldvorm en beeldstabiliteit voor het grootste deel door een videokaart bepaald.
Deze tip geeft een korte uitleg over de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden als u op zoek bent naar een goede videokaart. Er zal niet direct worden ingegaan op de kwaliteit en de voors, en tegens van de huidige generatie videokaarten, dezen worden hooguit gebruikt ter illustratie. De markt voor videokaarten is grofweg op te delen in drie klassen, gebaseerd op prijs: De topklasse, met videokaarten van € 250,- en meer, de middenklasse, met kaarten van tussen de € 75,- tot € 250,- en de laagste klasse, die voor een deel bestaat uit geïntegreerde videokaart-chips, en kaarten van onder de € 75,-

De duurste klasse bestaat voor een groot deel uit speciaal op spellen gerichte en voor spellen geoptimaliseerde kaarten. Deze kaarten bieden snelle 3d beelden in spellen zoals Quake en Unreal. Echter voor de gemiddelde gebruiker bieden deze kaarten nauwelijks voordelen, tenzij deze gebruiker natuurlijk vaak dit soort spellen speelt... Daar komt nog bij dat, op dit moment, de nieuwste kaarten al geoptimaliseerd zijn voor grafische mogelijkheden die de huidige spellen nog niet ondersteunen en u dus in feite beter af bent met een grafische kaart van de vorige generatie. Ter illustratie: U bent nu waarschijnlijk beter af met een Gforce3 kaart dan met een Gforce4 kaart, aangezien de kwaliteiten van beide kaarten nauwelijks voor elkaar onder doen in de huidige spellen, maar de Gforce4 aanzienlijk duurder is.
Een ander deel van de duurste klasse bestaat uit professionele, voor CAD/CAM geoptimaliseerde kaarten die in feite alleen bedoeld zijn voor mensen die hun computer alleen gebruiken als ontwerp en ontwikkel gereedschap op dit gebied. Een voorbeeld hiervan zijn de CAD/CAM kaarten van Nvidia.
En tenslotte zijn er de videokaarten die speciaal geoptimaliseerd zijn voor videobewerking. Deze kaarten bevatten extra hardware om het coderen en decoderen van videobeelden te versnellen. De belangrijkste speler op deze markt is ATI, maar ook Matrox is geen onbekende op deze markt.

De middelste prijsklasse bestaat uit kaarten die ofwel een vorige generatie duurste prijsklasse zijn, ofwel een derivaat van de huidige topmodellen, zoals de Intel Celerons een "gekortwiekte" versie van de Pentium III en Pentium 4 zijn. Dit is over het algemeen het meest interessante veld om een videokaart uit te kiezen, aangezien de kaarten vaak meer dan genoeg mogelijkheden bieden om te voldoen aan alle hedendaagse taken, maar niet extreem duur zijn.
De goedkoopste klasse bestaat uit geïntegreerde chipsets op het moederbord die gebruik maken van het hoofdgeheugen van uw machine, en daardoor meestal een relatief slecht beeld leveren en zeer traag reageren op schermverversings opdrachten. Het grote voordeel van deze oplossing is echter wel dat u geen aparte videokaart hoeft aan te schaffen. En voor standaard kantoortaken zoals tekstverwerken, surfen op internet, spreadsheets gebruiken enz. Voldoet deze oplossing absoluut.
In deze klasse zijn ook de goedkoopste losse kaarten te vinden, dit zijn over het algemeen klonen van oudere chipsets die gebruikt worden door obscure Aziatische fabrikanten. Dit hoeft nog niet te betekenen dat deze videokaarten slecht zijn, maar de kans dat de beeldkwaliteit achterblijft bij andere kaarten is levensgroot.

Waar u bij uw keuze ook bij stil moet staan is de ondersteuning en garantie die de fabrikant geeft. Mensen die een minder populair besturingssysteem (=> Geen Microsoft product) gebruiken weten wat ik met deze opmerking bedoel: niet ieder besturingssysteem wordt door alle fabrikanten (even goed) ondersteund. Maar ook niet iedere fabrikant is even goed in het uitbrengen van nieuwe driver versies die problemen oplossen voor bepaalde configuraties, en u wilt natuurlijk wel dat uw videokaart een goed beeld geeft. Hier moet u dus ook rekening mee houden bij de aanschaf van uw videokaart.

Wilt u meer informatie voor u een videokaart koopt? Stuur ons een e-mail!home