Gebruikerstip 16 (Mei 2002)


Printer Problemen

Printen is zo ongeveer de oudste methode om gegevens om te zetten van digitale media naar een, voor mensen leesbare vorm. Het is helaas echter nog steeds een van de grootste probleem-veroorzakers bij de huidige pc's. In de tip van deze maand een korte uitleg over een veelvoorkomend probleem en hoe dit voorkomen kan worden. Tenslotte enkele tips over het aansluiten van printers en de verschillende aansturingsmogelijkheden.

De problemen met printers kunnen veelvormig zijn en ze zullen zich dan ook op veel verschillende manieren presenteren, vaak krijgt u een afdruk met veel vreemde tekens die nergens op lijkt, een van de meest voorkomende redenen hiervoor is de lege of uitgedroogde inkt-cartridge. De oplossing voor dit probleem ligt dan ook voor de hand: vervang de cartridge.
Hierbij kom ik trouwens bij een vrij lastig punt: Bij veel mensen is de kop van de inktcartridge al lang uitgedroogd voordat alle inkt eruit is. Op dat moment wil het nog wel eens helpen om de kop van de cartridge heel even onder een warme kraan te houden, dit spoelt de verdroogde inkt weg en maakt de gaten weer open zodat de inkt die er nog in de cartridge zit alsnog gebruikt kan worden. U kunt ook een ultrasoon gebruiken om de verdroogde inkt te verwijderen. Helaas is dit soort "kunstgrepen" maar beperkt bruikbaar, op een gegevens moment is gewoon alle inkt verdroogd of op, en dan moet u (alweer) een nieuwe cartridge kopen. Als u uw printer vrijwel exclusief gebruikt om teksten mee af te drukken, is het misschien verstandig om toch de aanschaf van en goedkope laserprinter te overwegen in plaats van een inktjet printer. De voordelen van een laserprinter zijn de veel lagere kosten per afdruk, het feit dat er geen (vloeibare) inkt wordt gebruikt, maar een poeder betekent dat uitdroging van de afdrukeenheid ook geen rol speelt. Nadelen van een laserprinter zijn echter de iets hogere aanschaf kosten, de hogere kosten per toner en het feit dat ze meestal niet goed zijn in het afdrukken van afbeeldingen. Toch is het voor veel mensen waarschijnlijk goedkoper te investeren in een iets duurdere laserprinter, aangezien ze zich daarmee een boel ellende en dure cartridges besparen.

Bij het aanschaffen van een printer moet u wel op een paar dingen letten:

  1. Wilt u in kleur afdrukken, dan bent u waarschijnlijk toch aangewezen op de inktjet printer, aangezien kleuren-laserprinters vele malen duurder zijn. Het is het hierbij meestal wel waard om te investeren in een iets duurder model, omdat die vaak gescheiden kleuren cartridges hebben en een betere afdruk kwaliteit leveren.
  2. Als u op zoek bent naar een laserprinter, vraag u dan af of u gewoon voor een van de goedkopere modellen gaat, of graag een printer heeft die een eigen processor bevat. Deze zogenaamde PCL-printers zijn namelijk voor het afdrukken niet zo afhankelijk van de pc waar ze aan aangesloten zitten en zijn over het algemeen sneller en preciezer met de prints.
  3. Als u gewoon de goedkoopste printer wilt die u kunt vinden, houdt er dan wel rekening mee dat het dan nooit verstandig is om een nieuwe cartridge te kopen, een nieuwe printer is over het algemeen ongeveer even duur en daar heeft u dan wel weer garantie op.

Let u er wel op, dat wanneer u geen Windows gebruikt, maar een ander besturingssysteem, dat niet alle printers daar direct mee om kunnen gaan. Vooral onder Linux zijn er nog enkele printers die gewoon niet, of nog niet goed werken, hoewel er, als er geen driver voor uw specifieke printer is, er vaak wel een driver is waardoor u in ieder geval tekst kunt afdrukken. Wilt u weten welke printers werken onder Linux, kijk dan hier, dit is absoluut geen complete lijst, maar het geeft wel een aardige opsomming van printers die werken onder Linux.

Tenslotte nog enkele opmerkingen over de aansluitingsmogelijkheden van printers. Vooral nieuwere modellen printers werken niet meer via de standaard printerpoort (LPT), maar via USB. Er zijn ook converters te krijgen waarmee een printer die nog een standaard printerpoort heeft, toch via USB kan worden aangestuurd. Het grote voordeel hiervan is dat de afstand tussen de printer en de pc waar deze aan zit niet meer zo beperkt is (een standaard printerkabel kan niet meer dan ongeveer 5 meter overbruggen, USB kan desnoods ongeveer 50 a 100 meter overbruggen). Als u nog een oudere Windows versie bezit, zoals Windows 95, dan wordt er bij deze USB converter een diskette met driver programma geleverd. Voor nieuwere versies van Windows is dit niet nodig, dezen kunnen zelf al omgaan met USB apparatuur. Onder Linux moet u er op letten dat u USB aansturing geactiveerd heeft, dit is in de 2.4.x kernels bijvoorbeeld mogelijk door, als root, "service usb start" in te typen. U zult nu niets zien gebeuren, maar in de directory "/dev/usb" zult u een bestand genaamd "lp0" vinden. Dit bestand is de printer-USB aansluiting. U kunt het uzelf gemakkelijk maken, zolang u de reguliere printerpoort niet gebruikt, u kunt dan een snelkoppeling maken naar de standaard printerpoort, dit doet u met het volgende commando: "ln -s /dev/usb/lp0 /dev/lp0" (hierbij staat "ln -s" voor het maken van een standaard link/snelkoppeling, is "/dev/usb/lp0" het doel, en is "/dev/lp0" de naam van de snelkoppeling. Ook oudere programma's kunnen op deze manier heel eenvoudig uw printer terugvinden en aansturen.
Heeft u nog vragen over-of problemen met printers? Aarzel dan niet, maar stuur ons een e-mail!home