Gebruikerstip 10 (November 2001)


CAD en 3d Software

Dit keer een tip over CAD en 3d pakketen. Het beeld is dat ze erg duur en zwaar zijn, gedeeltelijk klopt dit, gedeeltelijk ook niet, vandaar dit artikel.

het probleem is namelijk dat vrijwel iedereen eigenlijk alleen de grote en dure pakketen kent van bedrijven als Autodesk. Hierbij gaat het om pakketten als 3d studio viz, 3d studio max en uiteraard AutoCad. Deze pakketten bevatten veel extra programma's en "handigheidjes" die in het dagelijks gebruik eigenlijk overbodig blijken, maar waarvoor wel betaald moet worden. Er zitten dus meestal veel te veel functies in deze pakketten die je nooit allemaal gebruikt. De alternatieven zijn dan of een goedkoper pakket van een andere fabrikant zoals trueSpace van caligari. Dit is een 3d pakket waarmee uitgebreide 3d omgevingen gemaakt kunnen worden, maar het is lang niet zo duur als een van de Autodesk oplossingen. Daarnaast is er nog een andere mogelijkheid: De Open Source software pakketten, deze zijn meestal in eerste instantie voor Linux geschreven, maar steeds vaker is er ook een versie voor onder Windows beschikbaar.
Ik denk zelf dat, als je de kans hebt om het pakket onder Linux te draaien, dat je dit moet doen, omdat je onder Linux veel meer reken-capaciteit tot je beschikking hebt, onder andere door het betere geheugenbeheer in Linux.
Plaatsen waar je deze Open Source pakketten kunt vinden zijn http://sourceforge.net/ en http://freshmeat.net/. Ik heb hiervan ook al een aantal pakketen bekijken zoals voor 3d Innovation3D, K-3D en MindsEye en voor CAD variCAD en QCad. Deze pakketen zijn gemiddeld gesproken best interessant als je bijvoorbeeld kijkt naar een pakket als QCad dan kan het vrijwel alles wat autocad ook kan alleen worden de functies op een wat andere manier aangestuurd waardoor je zult moeten wennen aan de andere menu's en knoppen en dergelijke. Daarom zal door ieder voor zich goed bekeken moeten worden of het aan de eisen voldoet die iemand aan zijn software-pakket stelt. het is namelijk zo dat vele van deze pakketten nog in ontwikkeling zijn. Ze kunnen al heel veel dezelfde gegevens verwerken en weergeven als dat de commerciële pakketten. Alleen is het dus afwachten hoe de uiteindelijke versie eruit gaat zien en of de ontwikkelaars het pakket ook zo ver uit ontwikkelen en daarin zul je dus ook moeten kiezen of je het pakket alvast wilt gaan gebruiken en de updates goed in de gaten houdt of eventueel gaat helpen bij het ontwikkelen van het pakket ( wat over het algemeen ook zeer gewaardeerd wordt ) of dat je wacht met de keuze te maken voor een van deze pakketten tot ze in officieel release stadium zijn, een versie 1.0 dus.home