Gebruikerstip (Februari 2001); update 11/1/2007


Op dit moment beginnen steeds meer mensen te experimenteren met film en videobeelden op de pc. Dit komt zowel door de beschikbaarheid van hardware als DVD-spelers en tv-kaarten als door de eenvoudiger te bedienen software-applicaties waarmee men zelf beelden kan monteren en de betere compressie-formaten die beeldverlies tot een minimum beperken.

De problemen beginnnen echter zodra men de zelf gemonteerde film of nieuw gekochte DVD met speelfilm wil bekijken via de tv... Vooral wat oudere videokaarten hebben nog niet de mogelijkheid van het zogenaamde "S-video-out". Bovendien zijn ook veel tv's nog niet geschikt voor dit signaal. Om te beginnen bij het probleem met de videokaart:

Een videokaart heeft een zogenaamde "D-sub"-stekkeraansluiting, een stekker met 15 pennen. Niet al deze pennen zijn nodig om een videosignaal door te geven. Er zijn slechts 3 kleuren nodig: rood, groen en geel en verder dient de massa en de aarde te worden aangesloten. Dus in totaal hoeven er slechts 5 pennetjes gesoldeerd te worden. Deze 5 pennen zijn tevens de aansluitpunten voor de s-video stekker.

Vervolgens het probleem aan de tv-kant; ofwel: wat te doen als de tv geen s-video ingang heeft? Geen nood! Heeft uw tv een SCART-aansluiting ? Probleem opgelost. De bovengenoemde 5 pennen zijn ook aan te sluiten via een SCART-stekker. En ook als u een tv heeft die scart ondersteunt, dan kunt u nog altijd de SCART-aansluiting van uw video gebruiken.

Het moge duidelijk zijn dat de hierboven beschreven oplossing een beknopte uitleg is. Verderop op deze pagina vindt u een compleet schema over het hoe en wat van deze oplossing. En nog een opmerking: Hierboven is het probleem geluid bewust gemeden, aangezien een computer een aparte videokaart heeft, maar ook deze kunt u natuurlijk via de SCART aansluiten op de tv. Ook dit wordt uitgelegd in de schema's hieronder.

Tenslotte is er natuurlijk nog het probleem met gebruik; met andere woorden: hoe zorg ik dat het werkt? Zorg er allereerst voor dat alle slaap, suspend en andere energiebesparende optie van uw pc uit staan (dis vindt u in het configuratiescherm). Als u dit niet doet, is het zeer waarschijnlijk dat uw beeld halverwege de vertoning op zwart gaat. De tv moet op het "aux"-kanaal gezet worden, dit is bij de meeste tv's de 0. (Dit kan dus ook met de video als deze het signaal ontvangt.) Vervolgens hoeft u alleen uw film nog maar te starten... veel kijkplezier!


connector

De directe aansluiting van de monitoruitgang naar de scart:

scart_g450 scart_tv

De bovenstaande schakeling op zich, werkt niet; dit omdat het in het VGA signaal de hsync en vsync gescheiden zijn. Voor een werkende schakeling, dienen deze signalen aangepast te worden met een klein circuit. Het hoe en wat van dit circuit vind u op deze pagina.

Voor de totale aansluiting inclusief geluid en composiet-video geldt de volgende schakeling:

scart

De gegevens en afbeeldingen die in dit artikel gebruikt zijn, zijn afkomstig van Matrox. Passys noch Matrox is aansprakelijk voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van deze schakeling.home